Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Συμβουλες για διακοπές με κατοικίδια



Οι διακοπές με ένα κατοικίδιο προϋποθέτουν σωστή οργάνωση και προετοιμασία έτσι ώστε αυτή η περίοδος χαλάρωσης να πραγματοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και δυσάρεστες εκπλήξεις για εσάς και τους μικρούς σας φίλους.

Η μεταφορά τους είναι εξίσου σημαντική και για να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια θα πρέπει από πριν να έχετε οργανωθεί και να ξέρετε τι χρειάζεται το ζώο σε κάθε μέσω μεταφοράς.
http://travelersx.blogspot.gr/2012/06/blog-post_15.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/UECOC+(Traveler)



ταξίδι με αυτοκίνητο

Καταρχήν, για τη δική μας ασφάλεια, καθώς μπορεί να έρθουν ξαφνικά πάνω μας όσο οδηγούμε ή να πηδήξουν από ανοιχτό παράθυρο προκαλώντας ατύχημα. Αλλά και για τη δική τους ασφάλεια, για να μην το σκάσουν, για να μην τραυματιστούν σε περίπτωση τροχαίου κ.α.

Ενας απλός τρόπος είναι να έχουμε το σκύλο ή τη γάτα στο κλουβί μεταφοράς του, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένο και δεμένο είτε στο κάθιμα είτε σε αεριζόμενο πίσω μέρος, για να μην ''πηγαινοέρχεται'' και το ζώο ζαλιστεί ή τραυματιστεί. Άλλος τρόπος είναι η ζώνη για σκύλους. Είναι ειδικά φτιαγμένη για ζώα και μπορείτε να την προμηθευτείτε από pet shops ή διαδικτυακά καταστήματα. Η ζώνη το κρατά καθισμένο, ενώ μπορεί και να ξαπλώσει. Προσοχή όμως να μην είναι πολύ σφιχτή. Αν έχετε ήδη λουρί πλάτης (σαμαράκι) μπορείτε να δένετε το σκύλο σας με τη ζώνη για παιδιά. Καλό θα είναι να στρώσετε στο πίσω κάθισμα ένα κάλυμμα ή ένα παλιό σεντόνι.

Σε μεγάλα οχήματα (τζιπ) μια λύση είναι το ειδικό πλέγμα που χωρίζει το πορτ μπαγκάζ από τα καθίσματα και έτσι ο σκύλος έχει όλο το χώρο δικό του.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

1. Εχετε πάντα δεμένο με το λουρί το σκύλο σας όταν τον βάζετε ή τον βγάζετε από το αυτοκίνητο.
Έτσι μειώνετε την πιθανότητα να χαθεί ή να τραυματιστεί από άλλο αυτοκίνητο.

2. Μην επιτρέπετε στα ζωάκια σας να κάθονται στο μπροστινό κάθισμα ή στην αγκαλιά σας αλλά ούτε
στο πάτωμα καθώς μπορεί να μπλεχτούν με το γκάζι και τα φρένα.

3. Αν το ζώο σας είναι ανήσυχο μέσα στο αυτοκίνητο, να το καθησυχάζετε συχνά. Εκπαιδεύστε από μικρά τα ζώα σας για το ταξίδι με το αυτοκίνητο ώστε να μάθουν το κλουβάκι, τη ζώνη ή το πίσω μέρος χωρίς να φοβούνται.

4. Κάντε πολλές μικρές βόλτες γύρω από τη γειτονιά σας, με το αυτοκίνητο, μέχρι το ζώο να συνηθίσει το όχημα.
Μην πηγαίνετε το ζώο σας με το αυτοκίνητο μόνο στο κτηνίατρο ή το κομμωτήριο καθώς μπορεί έτσι να συνδέσει
το αυτοκίνητο με ....''κακό''. Πηγαίνετε το σκύλο με το αυτοκίνητο στο πάρκο ή για κάποια μακρινή βόλτα.

5. Επειδή το νερό χύνεται εύκολα στο αυτοκίνητο εν κινήσει, δώστε στο σκύλο παγάκια για να ξεδιψάσει.

6. Μην ξεχνάτε να πάρετε μαζί σας πετσέτες, υγρά μαντηλάκια και πλαστικές σακούλες για τυχόν ατυχήματα...(εμετούς)

7. Για μακρύ ταξίδι, επιβάλλεται να κάνετε πολλές στάσεις κάθε 2-3 ώρες για να κάνει την ανάγκη του το ζώο και για να μην ζαλίζεται.

8. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά ή ανοιχτά τόσο  ώστε να μην χωρά το κεφάλι του ζώου. Πολλά σκυλιά και γάτες έχουν την τάση να βγάζουν το κεφάλι έξω αλλά αν κάτι τους τραβήξει την προσοχή δεν διστάζουν να πηδήξουν έξω!!!Εκτός αυτού, ο αέρας μπορεί να τραυματίσει τα μάτια του ζώου ή να μπει κάτι στα αυτιά του.

9. Μην αφήνετε το ζώο σε σταματημένο αυτοκίνητο για πολλή ώρα. Κινδυνεύει να πάθει θερμοπληξία και να πεθάνει.


ταξίδι με αεροπλάνο

Για να ταξιδέψετε μαζί με το κατοικίδιό σας, πρέπει να κάνετε αίτηση μεταφοράς του κατά την κράτηση του εισιτηρίου σας. 
Οι περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν να πάρετε τον τετράποδο φίλο(σκύλο,γάτα,κουνέλι κλπ) μαζί σας στην καμπίνα του αεροσκάφους, εφόσον το βάρος του δεν ξεπερνά τα 5 ή 8 κιλά(ανάλογα με την εταιρεία),μαζί με την τσάντα ή το κλουβάκι μεταφοράς του. (Η Alitalia έχει όριο τα 9 κιλά,η Aegean τα 8 κιλά και η Ολυμπιακή τα 5 κιλά).  H χρέωση είναι από 4 έως 6 ευρώ, ανάλογα με την εταιρία, για κάθε ζώο.

Αν το ζώο είναι βαρύτερο, θα πρέπει να ταξιδέψει με τις αποσκευές,σε ειδικό κλουβί μεταφοράς.

Και στις 2 περιπτώσεις,πρέπει να ενημερώνετε την εταιρεία ότι ταξιδεύει μαζί σας ζώο και έχετε και την ανάλογη χρέωση.

Το κλουβί μεταφοράς θα πρέπει να έχει μέγεθος τέτοιο ώστε να μεσολαβεί απόσταση 10 εκατοστών από το κεφάλι του ζώου (όταν βρίσκεται σε όρθια θέση) ώς την οροφή του.Επίσης,θα πρέπει να αναγράφονται επάνω το ονοματεπώνυμό σας,η διεύθυνσή σας και το τηλέφωνό σας.

Απαιτείται επίσης:

-βιβλιάριο εμβολιασμών του ζώου (και ειδικά να είναι εμβολιασμένο κατά της λύσσας)
-ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip).

ταξίδι με τρένο

Μέσα στα επιβατικά οχήματα δηλαδή γίνονται δεκτά, κατ’ εξαίρεση, μικρόσωμα κατοικίδια ζώα (σκύλοι, γάτες, πουλιά) κλεισμένα σε κλουβιά, κιβώτια καλάθια ή άλλες κατάλληλες συσκευασίες, με τις εξής προϋποθέσεις :

Δεν ενοχλούν με οποιονδήποτε τρόπο τους επιβάτες.
Η μεταφορά δεν είναι αντίθετη σε νόμιμες απαγορευτικές διατάξεις.
Κανένας από τους επιβάτες του διαμερίσματος δεν έχει αντίρρηση Τα ζώα αυτά είναι δυνατό να μεταφέρονται στα γόνατα ή να τοποθετούνται στους χώρους που προορίζονται για τις αποσκευές χειρός.
Προσοχή όμως γιατί δεν είναι όλες οι αμαξοστοιχίες εφοδιασμένες με ειδικά κλουβιά.Καλύτερα να έχετε το δικό σας ή να δηλώσετε ότι θέλετε αμαξοστοιχία που να έχει κλουβί.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι περίπου το 50% του κανονικού. Επικοινωνήστε με τον ΟΣΕ για πληροφορίες και κρατήσεις (τηλ.: 1110).



ταξίδι με πλοίο

Σε γενικές γραμμές, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δέχονται τα κατοικίδια δωρεάν.

Θα πρέπει να βρίσκονται στα ειδικά κλουβιά μεταφοράς, στο κατάστρωμα του πλοίου,παρόλαυτα όμως η ελληνική πραγματικότητα είναι ότι ελάχιστα πλοία διαθέτουν τέτοια κλουβιά και όσα διαθέτουν ένα ή δύο είναι σπασμένα,βρώμικα και ακατάλληλα για ένα ζώο.

Το συνηθέστερο είναι να είστε εσείς μαζί του έξω και να το έχετε με λουρί ή σε κλουβάκι αν είναι γάτα,καθώς απαγορεύεται η είσοδος του σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του πλοίου.Επίσης,μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε φίμωτρο στο σκύλο σας.Χρειάζεται και το βιβλιάριο εμβολιασμών,αν και δεν ελέγχονται αυστηρά… Εντός Ελλάδας, η Blue Star έχει ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά για σκύλους στο τελευταίο κατάστρωμα ενώ δέχεται ζώα και σε ειδικές καμπίνες, δωρεάν.

Επισημαίνουμε ότι τα «δελφίνια» δεν έχουν τέτοια κλουβιά. Παρ' όλα αυτά, γάτες και μικρόσωμα σκυλιά μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας, στο κλουβάκι τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με την εταιρεία για περισσότερες διευκρινίσεις.

Αν ταξιδεύετε με Minoan Lines,Endeavor & Anek Lines σε Αδριατική (Ελλάδα - Ιταλία) & Δρομολόγια εσωτερικού οφείλετε κατά την εντολή κράτησης του εισιτηρίου τους να αναφέρετε και την ύπαρξη ζώου που θα ταξιδέψει μαζί σας.

Η Μinoan Lines & η Anek Lines,σε περίπτωση που ταξιδεύετε με Camping on Board διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τα ζώα


ταξίδι με λεωφορείο 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το ταξίδι με ΚΤΕΛ. Παρότι ο νόμος λέει ότι επιτρέπονται μικρόσωμα ζώα, μέσα στο λεωφορείο, σε κατάλληλο κλουβάκι μεταφοράς (εννοείται απαγορεύονται τα μεγαλόσωμα σκυλιά αφού δεν υπάρχει χώρος) πολλές φορές οι οδηγοί, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε λόγω αλλεργιών ή παραπόνων άλλων επιβατών διατάζουν τους ιδιοκτήτες ζώων να βάλουν το ζώο τους στο χώρο των αποσκευών! Αυτό έχει αποβεί μοιραίο (θανατηφόρο) για πολλά σκυλιά, ειδικά το καλοκαίρι του 2010. Ο χώρος των αποσκευών δεν αερίζεται/δεν κλιματίζεται και αυτό προκαλεί θερμοπληξία στα ζώα. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από τυχόν αποσκευές που θα πέσουν πάνω στο κλουβί του ζώου σε τυχόν αναταράξεις ενώ ο ιδιοκτήτης του ζώου δεν έχει δυνατότητα επαφής με το ζώο για παροχή νερού κλπ μέχρι την επόμενη στάση. Η τοποθέτηση ζώων στις αποσκευές ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και κυρίως πρέπει να μην συμβαίνει,σύμφωνα με την κοινή λογική! Εάν ταξιδεύετε με ζώο, φροντίστε να έχετε μαζί σας αντίγραφο του νόμου και αν οποισδήποτε οδηγός σας πει ότι δεν μπορείτε να ταξιδέψετε με το ζωάκι σας καλέστε την αστυνομία. Όσοι το έπραξαν, δικαιώθηκαν και ταξίδεψαν κανονικά. Μην βάζετε σε καμία περίπτωση το ζώο στις αποσκευές.


προορισμός

Σκεφτείτε το μέρος που θα πάτε και αν ταιριάζει σε εσάς και το ζώο σας. Θα πρέπει να έχει παραλίες, κυρίως ''ερημικές'' για να πηγαίνετε με το σκύλο σας χωρίς πρόβλημα και το ξενοδοχείο να δέχεται ζώα. Ρωτήστε στο τηλέφωνο πριν την κράτηση. Αν έχετε μαζί γάτα, φροντίστε να μην υπάρχει τρόπος ''διαφυγής'' από το μπαλκόνι του δωματίου και ζητήστε να μην μπει κανείς στο δωμάτιο (πχ καμαριέρα).

Σεβαστείτε όσους δεν έχουν ζώα. Μην παίρνετε το ζώο μαζί σας μέσα στα εστιατόρια. Διαλέξτε μαγαζιά που έχουν τραπέζια σε ανοιχτούς χώρους. Έχετε πάντα μαζί σας σακουλάκι για τις ακαθαρσίες του ζώου σας.

Σιγουρευτείτε ότι το ζώο σας έχει microchip και ταυτότητα με το τηλέφωνό σας. Αν τρομάξει από οτιδήποτε και το σκάσει θα πρέπει να έχει πάνω του τα στοιχεία σας.

Και μην ξεχνάτε ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει στο ζωάκι σας κάποιες ανησυχίες, οπότε προσπαθήστε να το καθησυχάζετε όποτε χρειάζεται και να είστε κοντά του, κάνοντας το να νιώθει άνεση και ασφάλεια. 


(www.adespoto.gr)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου