Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τα καλύτερα μέρη του κόσμου για καταδύσεις


Ιστορικά ναυάγια, πολύχρωμα κοπάδια ψαριών και η εντυπωσιακή απέραντη μαγεία του βυθού, μας αποκαλύπτονται με τον καλύτερο τρόπο, σε μερικά απο τα πιο θαυμαστά μέρη για καταδύσεις στον κόσμο.
http://travelersx.blogspot.gr/2012/07/blog-post_05.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/UECOC+(Traveler)



Barracuda Point, Νησί Sipadan, Mαλαισία

Το σημείο Barracuda αποτελεί μια φοβερή εμπειρία για τους δύτες. Θα δείτε εκατοντάδες ψάρια σε αμέτρητα κοπάδια, όπως θα βλέπατε πλήθος κόσμου σε μια μεγαλούπολη. Κατά τη διάρκεια αυτών των εντυπωσιακών στιγμών, μπορεί να βρεθείτε στο κέντρο ενός γιγαντιαίου «ανεμοστρόβιλου» από μπαρακούντα -επιθετικά ψάρια που ζουν στις πιο θερμές, παράκτιες περιοχές των ωκεανών του πλανήτη- ή να δείτε σφυροκέφαλους καρχαρίες και σαλάχια, να περνούν νωχελικά δίπλα σας.

Οι θαλάσσιες χελώνες εδώ, φτάνουν και τα τρία μέτρα, ενώ τα κοκάλια κολυμπούν κατά εκατοντάδες. Τέλος θα δείτε τα εκπληκτικά ψάρια-παπαγάλους και τα περίεργα ψάρια-νυχτερίδες.

Βάθος: 5-40 μέτρα.

Ορατότητα: 30 μέτρα.

Περιοχή: Βορειοανατολικά του νησιού Sipadan, μόλις 5 λεπτά με βάρκα από την ακτή.



Yongala, Queensland, Aυστραλία

Θεωρείται το καλύτερο ναυάγιο για καταδύσεις στον πλανήτη. Το πλοίο SS Yongala, 110 μέτρων βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ενός τροπικού κυκλώνα το 1911, με 124 επιβάτες. Το περίεργο ναυάγιο βρέθηκε το 1950 και δεν «περιβάλλεται» μόνο από ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά και από… γιγαντιαίους ροφούς και πολλά περίεργα ψάρια (trevallies, manta και eagle ray), αλλά και καρχαρίες λεοπαρδάλεις. Ωστόσο, ο κύριος πόλος έλξης, είναι οι χαριτωμένες ρυγχοφάλαινες και οι μέχρι και 16 μέτρα (και 30-50 τόνους) μεγάπτερες φάλαινες.

Βάθος: 25-30 μέτρα.

Ορατότητα: 10-15 μέτρα.

Περιοχή: 3 ώρες με πλοίο από το Townsville, ή 30 λεπτά από το Ayr, Queensland.



Ναυάγιο SS Thistlegorm, Κόκκινη θάλασσα, Αίγυπτος

Πρόκειται για το πιο δημοφιλές ναυάγιο στον κόσμο και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Το SS Thistlegorm, ήταν ένα 128 μέτρων βρετανικό πλοίο μεταφοράς, το οποίο δέχθηκε επίθεση και βυθίστηκε το 1941, στο ταξίδι από τη Γλασκώβη στην Αλεξάνδρεια. Το πλοίο μετέφερε όπλα, μηχανές, πολεμικά οχήματα, ραδιόφωνα και λαστιχένιες μπότες. Όλα αυτά, βρίσκονται στο βυθό του ωκεανού, όπως και το ίδιο το πλοίο, με την μεγάλη τρύπα στο σημείο όπου το χτύπησε η γερμανική βόμβα.

Πολλοί δύτες, βουτούν γύρω και μέσα στο λασπώδες ναυάγιο με φακούς και κοιτούν τα σκουριασμένα πολυβόλα, ένα βαγόνι σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων, τορπίλες και πολλά άλλα. Μπορεί επίσης να δείτε και μερικά ψάρια- κροκόδειλους, να κρύβονται στην άμμο γύρω από το ναυάγιο.

Βάθος: Έως 30 μέτρα.

Ορατότητα: Μέχρι 30 μέτρα.

Περιοχή: Περίπου 3 ώρες από το Sharm el Sheikh, στην χερσόνησο Sinai.



Blue Corner Wall, Palau, Mικρονησία

Αυτή η περιοχή είναι ίσως η ιδανικότερη για να την βάλετε ως «screensaver» στον υπολογιστή σας! Και μάλιστα, μια βουτιά εδώ, θα μοιάζει σαν ένα μαγικό παιχνίδι στον υπολογιστή: καρχαρίες θα κολυμπούν δίπλα σας στους υφάλους, μαζί με άλλα πολύχρωμα ψάρια, ενώ θα εντυπωσιαστείτε από τη μεγάλη αποικία των μαλακών κοραλλιών και άλλων φυτών της θάλασσας. Οι θαλάσσιοι «κάτοικοι» της περιοχής είναι τεράστιοι τόνοι, λυθρίνια, πράσινες χελώνες και πολλά άλλα, ενώ το λεγόμενο triggerfish, μπορεί να φτάσει και το μισό μέτρο και τα ψάρια-πεταλούδες, συγκεντρώνονται εδώ κατά εκατοντάδες.

Βάθος: 8-30 μέτρα.

Ορατότητα: Μέχρι 40 μέτρα.

Περιοχή: Μία ώρα με το πλοίο από το Koror.



Richelieu Rock, κοντά στα νησιά Surin, Ταϊλάνδη

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από το να κολυμπάτε δίπλα σε έναν φαλαινοκαρχαρία. Πολλοί δύτες ανυπομονούν να βρεθούν δίπλα σε αυτό το τεράστιο, αλλά άκακο θαλάσσιο τέρας που μπορεί να φτάσει το μήκος ενός φορτηγού. Και σε αυτή την περιοχή, οι φαλαινοκαρχαρίες εμφανίζονται τόσο συχνά, που το μέρος αποκαλείται «μαγνήτης των φαλαινών». Ακόμη, μπορείτε να δείτε κοπάδια γιγαντιαίων τόνων.

Βάθος: 10-25 μέτρα.

Ορατότητα: Μέχρι 30 μέτρα.

Τοποθεσία: Έξω από το νησί Khuraburi, 14 χιλιόμετρα ανατολικά του θαλάσσιου πάρκου Mu Koh Surin.



Sistema Dos Ojos, Playa del Carmen, Μεξικό

Διάσημο ως το μέρος όπου έχει γίνει το ρεκόρ 150 μέτρων ελεύθερης κατάδυσης (ο δύτης καταδύθηκε με μια ανάσα), αυτή η τρομακτική, εντυπωσιακή σπηλιά γλυκού νερού, φτάνει τα 80 χιλιόμετρα. Διαθέτει περάσματα και δωμάτια, που το καθένα φιλοξενεί πολλά είδη θαλάσσιας ζωής.

Περισσότερα από 100 άτομα την ημέρα, καταδύονται στα νερά του Dos Ojos, για να θαυμάσουν τα μπλε, πράσινα και μωβ «δωμάτια», γεμάτα από σταλακτίτες.

Βάθος: 119 μέτρα.

Ορατότητα: 91 μέτρα.

Τοποθεσία: Κατευθυνθείτε στο σπήλαιο οδικώς. Βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Akumal και Tulum.



Silfra, Thingvellir, Iσλανδία

Αυτό το απίστευτο και αρκετά παγωμένο καταδυτικό σημείο, είναι το μόνο μέρος που μπορείτε να κολυμπήσετε ανάμεσα σε… δύο ηπείρους –τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Από πάνω, μοιάζει με λίμνη, αλλά όταν καταδυθείτε θα νιώστε να αιωρείστε στο θαλάσσιο κενό ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες. Το χάσμα οδηγεί σε μια σπηλιά 600 μέτρων, ενώ το νερό έχει θερμοκρασία -4 ° C καθώς προέρχεται από το λιώσιμο των παγετώνων περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά.

Στην άλλη άκρη βρίσκεται αυτό που αποκαλούν «τουαλέτα» - ένα μικρό τούνελ όπου οι δύτες πρέπει να κατεβαίνουν 16 μέτρα πρώτα με το κεφάλι, σε ένα στενό πέρασμα.

Βάθος: 10-45 μέτρα.

Ορατότητα: 90 μέτρα.

Περιοχή: Η είσοδος βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Thingvellir.



Bloody Bay Wall, Little Cayman, Νησιά Κέυμαν

Αυτό ο κάθετος βράχος στη θάλασσα, μας θυμίζει πόσο ασήμαντοι είμαστε απέναντι στον ωκεανό, καθώς κοιτάζουμε το φως επάνω και προς τα κάτω την άβυσσο, σε περισσότερα από 1.000 μέτρα βάθος.

Με μια βουτιά στα σημεία Donna's Delight, Randy's Gazebo ή Coconut Walk (για να αναφέρουμε μόνο μερικές περιοχές) θα δείτε χρωματιστά σφουγγάρια, μικρές σπηλιές και ριγέ ψάρια Νασάου, να «αιωρούνται» πάνω από το απόλυτο σκοτάδι.

Βάθος: 20-1000+ μέτρα.

Ορατότητα: 30-45 μέτρα.

Τοποθεσία: 25-λεπτά με το καραβάκι από το Little Cayman Beach Resort.



Cod Hole, Great Barrier Reef, Αυστραλία

Αυτό το μέρος είναι γεμάτο με βακαλάους, όπως λέει και το όνομά του. Όχι τους συνηθισμένους, αλλά γιγαντιαίους βακαλάους σε μέγεθος ανθρώπου, που είναι τόσο φιλικοί, ώστε πλησιάζουν άνετα τους δύτες. Στον εκπληκτικό Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, θα δείτε επίσης πολλά ακόμη εκπληκτικά είδη ψαριών και φυτών της θάλασσας, καθώς και πράσινες χελώνες, αγγελόψαρα κ.ά..

Βάθος: Έως 30 μέτρα.

Ορατότητα: Έως 50 μέτρα.

Τοποθεσία: Λίγα λεπτά με καραβάκι από το νησί Lizard.


(click@life)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου