Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

10 λόγοι να επισκεφθείτε τη Σαντορίνη,ένα από τα ομορφότερα νησιά του κόσμου

                                 
Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα ομορφότερα νησιά του κόσμου και όχι άδικα. Η Σαντορίνη είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός, αφού ξεχωρίζει για την απίθανη ομορφιά του και την μοναδική ιστορία του και αυτοί είναι μερικοί λόγοι που κατατάσσουν το νησί στα πιο πολυφωτογραφημένα νησιά της Ελλάδας, ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα του κόσμου, αλλά και ένα από τα πιο ομορφότερα μέρη της Ευρώπης.
http://travelersx.blogspot.gr/2017/05/10.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/UECOC+(Traveler)


Το Traveler σας παρουσιάζει δέκα λόγους για να επισκεφθείτε τη Σαντορίνη και να θαυμάσετε από κοντά το μεγαλείο της φύσης αλλά και τη μοναδικότητα ενός τόπου που αποτελεί μια ζωντανή καρτ-ποστάλ!

1. Μορφολογία εδάφους
Η Σαντορίνη είναι νησί ηφαιστειογενές και ιδιόμορφο γεωμορφολογικά και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον κομμάτι του νησιού που προκαλεί ενθουσιασμό σε κάθε επισκέπτη. Η δραστηριότητα των ηφαιστείων στην περιοχή ξεκίνησε πριν από 1,5 εκατομμύριο χρόνια και κάθε έκρηξη προσέθετε καινούργια γη, ή κατέστρεφε το νησί, σε μια διαδικασία γεμάτη εναλλαγές. Σ’ όλη την έκταση του νησιού, συναντάμε μικρούς και μεγάλους λίθους σιδηρομαγνησιακής σύστασης, καθώς και μικρά και μεγάλα τεμάχια λάβας, όλα ηφαιστειακής προέλευσης. Το έδαφος είναι αμμώδες, με πάχος στις περισσότερες περιοχές πάνω από 40 μέτρα, ηλικίας περίπου 3.600 ετών και δεν επηρεάζεται από τα μητρικά στρώματα, τα οποία αποτελούνται από ημικρυσταλλικούς ασβεστόλιθους και σχιστόλιθους. 

2. Κυκλαδικός πολιτισμός και αρχιτεκτονική
Η Σαντορίνη ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική των κτιρίων και των εκκλησιών της που μαρτυρά επιρροές άλλων εποχών αλλά και για τα αμέτρητα γραφικά σοκάκια που πλημμυρίζουν το νησί και τα οποία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των Κυκλάδων. Τα ολόλευκα σπιτάκια με τις μπλε πόρτες και τις μικρές γλάστρες στα παράθυρα και στις αυλές καθώς τα στενά δρομάκια που οδηγούν σε παραδοσιακές οικίες κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και μικρά μαγαζάκια, είναι ένα σκηνικό άκρως νησιώτικό κι Ελληνικό, που αντιπροσωπεύει απόλυτα τις Κυκλάδες. Ένας από τους κυριότερους Κυκλαδικούς οικισμούς βρίσκεται στο Ακρωτήρι της Θήρας (Σαντορίνης). Ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι είναι ένας από τους καλύτερα σωζόμενους προϊστορικούς οικισμούς που συναντάμε στον Ελλαδικό χώρο. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού σε απόσταση 14 χλμ. από τα Φηρά. Ανακαλύφθηκε το 1967 και πρόκειται για έναν οικισμό που για αιώνες έμεινε, σχεδόν ανέγγιχτος, θαμμένος κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου. Η έκτασή του ξεπερνούσε τα 200 στρέμματα και είχε άριστη πολεοδομική οργάνωση, εξαίρετο αποχετευτικό σύστημα και περίτεχνα διώροφα και τριώροφα κτήρια. Πολλά από αυτά είχαν αξιόλογες τοιχογραφίες, ενώ η επίπλωση και η οικοσκευές που βρέθηκαν σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα μαρτυρούν το ανώτερο για την εποχή πολιτισμικό επίπεδο.

3. Υψηλής ποιότητας παροχές
Η Σαντορίνη είναι από τα νησιά που κάθε χρόνο, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες  από όλο τον κόσμο και έχει βραβευτεί αμέτρητες φορές για την υψηλή ποιότητα παροχών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μπορεί να προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και μια ξεχωριστή ποιότητα στην πραγματοποίηση των διακοπών κάθε επισκέπτη, αφού είναι ένα νησί που τα έχει όλα. Στο νησί θα βρείτε από απλά και οικονομικά καταλύματα, μέχρι ιδιωτικές βίλες και πολυτελή ξενοδοχεία με όλα τα κομφόρ και όλα αυτά πάντα με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Στο νησί βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας αλλά και πολυτελή εστιατόρια με μοναδική ποιότητα φαγητού και ανέσεων. 

4. Ρομαντισμός στην Οία
Η Οία στη Σαντορίνη για πολλούς είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά στον κόσμο και για άλλους ένα μέρος πλούσιο σε ιστορία και εικόνες. Είναι χτισμένη πάνω σε λόφο και όταν το πλοίο πλησιάζει τη Σαντορίνη, οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τα σπίτια που κρέμονται μετέωρα πάνω στο βράχο, δίνοντας την εντύπωση χιονιού από μακριά. Κατά μήκος του βράχου τα κτίρια είναι σκαλισμένα στο πορώδες και μαλακό ηφαιστειακό έδαφος και δημιουργείται μια αντίθεση του τοπίου που είναι εντυπωσιακή. Η Οία φημίζεται για την γραφική αρχιτεκτονική της, τη ρομαντική της ατμόσφαιρα, την αρμονική ζεύξη των επαύλεων και των υπόσκαφων σπιτιών, τη μεσαιωνική ενετική αρχιτεκτονική με την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα στενά δρομάκια, τα πολυάριθμα μαγαζιά, την εντυπωσιακή θέα στο ηφαίστειο και το Αιγαίο, το εκτυφλωτικό λευκό των σπιτιών και των εκκλησιών αλλά κυρίως για το μοναδικό ηλιοβασίλεμα που προσφέρει. Όταν δύει ο ήλιος το εντυπωσιακό και άκρως ρομαντικό σκηνικό στο χωριό της Οίας, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο νησί.  

5. Η διατροφή
Το ξεχωριστό έδαφος της Σαντορίνης και το ιδιαίτερο της κλίμα παράγει μια σειρά απο μοναδικά προϊόντα που προσφέρει το ηφαιστειογενές έδαφος. Η νόστιμη αλλά και ταυτόχρονα υγιεινή διατροφή που προσφέρει το νησί οφείλεται στα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα η φάβα, το σαντορινιό φιστίκι, το γλυκό σταφύλι, ο κρόκος Σαντορίνης, η κάπαρη, η λευκή μελιτζάνα, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, οι ντολμάδες, οι χοχλιοί, αλλά και το γνωστό τοματάκι Σαντορίνης. Μάλιστα το μικρόκαρπο τοματάκι Σαντορίνης έχει τέτοια νοστιμιά, που αν το δοκιμάσεις καταλαβαίνεις την μοναδική χαρακτηριστική του γεύση. Έχει μεστή γεύση σε σύγκριση με άλλες τομάτες και λέγεται ότι είναι η πρώτη ποικιλία του νησιού που ξεκίνησε το 1875.

6. Τα τοπικά κρασιά
Η ηφαιστειακή γη δίνει στα κρασιά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μερικά από τα καλύτερα της Ελλάδας θα τα συναντήσετε μονάχα στη Σαντορίνη. Πολλά Οινοποιεία στο νησί σας δίνουν τη δυνατότητα να τα επισκεφθείτε και να ξεναγηθείτε στους χώρους του οινοποιείου, να μάθετε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του οίνου και την παραδοσιακή καλλιέργεια του αμπελιού, να δοκιμάσετε τα εκλεκτά τους κρασιά και να μυηθείτε στα μυστικά της γευσιγνωσίας, σε συνδυασμό με γαστρονομικές προτάσεις από τις Κυκλάδες, μαθαίνοντας για τις ποικιλίες του Σαντορινιού αμπελώνα και απολαμβάνοντας την ηρεμία του τοπίου και τα χρώματα της Θηραϊκής γης. Μάλιστα ο παλαιότερος αμπελώνας της Ευρώπης βρίσκεται στη Σαντορίνη και είναι 300ετών, αυτό και μόνο μας δελεάζει ώστε να επισκεφθούμε ένα από αυτά τα οινοποιεία και να κάνουμε ένα ιδιαίτερο μάθημα γευσιγνωσίας αλλά και απόλαυσης.

7. Το ηφαίστειο
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο καθώς είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του νησιού, αφού είναι από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια ενεργά ηφαίστεια στο κόσμο. Ίσως το μόνο ηφαίστειο που η Καλντέρα του φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Η μεγαλύτερή του έκρηξη συνέβη κατά την διάρκεια της Μινωική Εποχής του Χαλκού πριν από 3.600 χρόνια. Ολόκληρο το κέντρο του τότε κυκλικού νησιού βυθίστηκε στη θάλασσα κατά την διάρκεια της τρομερής ηφαιστειακής έκρηξης. Η έκρηξη προκάλεσε παλιρροιακό κύμα που κυριολεκτικά αφάνισε τον προηγμένο πολιτισμό της Μινωικής Κρήτης, 70 μίλια νότια της Σαντορίνης. Αποτέλεσμα των ηφαιστειακών εκρήξεων που συνέβησαν μέσα στους αιώνες είναι και τα νησάκια της Παλαιάς και Νέας Καμένης, στα οποία υπάρχουν συνολικά 8 ηφαιστειακοί κρατήρες, επτά στην Παλαιά και ένας στη Νέα Καμένη, που αποτελεί και το νεότερο νησί της Μεσογείου. Επίσης υπάρχει κι ένας υποθαλάσσιος κρατήρας που ονομάζεται Κολούμπος και βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού κοντά στην Οία. Αν και το ηφαίστειο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, θα παρατηρήσετε ότι οι κρατήρες αναδίδουν αέρια και υδρατμούς. Για να πάτε εκδρομή στα νησάκια που δημιουργήθηκαν από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου, μπορείτε να πάρετε καραβάκια που ξεκινούν από τα λιμάνια του Γιαλού και του Αθηνιού. Μεγαλύτερο από αυτά είναι η Θηρασία, το μόνο που κατοικείται. Ανάμεσα στη Θηρασία και τη Θήρα βρίσκονται η Παλιά και η Νέα Καμένη. Στην Παλιά Καμένη μπορείτε να κολυμπήσετε σε ζεστά θαλασσινά νερά (35β.Κελσίου) και στη Νέα Καμένη (ύστερα από ημίωρη ανάβαση) θα δείτε τον κρατήρα του ηφαιστείου απ' όπου βγαίνουν θειάφι και ζεστός αέρας.

8. Οι παραλίες
Το νησί έχει άφθονες παραλίες, που κυμαίνονται από άγριες ακτές  γεμάτες από καυτή μαύρη άμμο, έως απόλυτα οργανωμένες παραλίες, όπου μπορείτε να απολαύσετε το κρύο ποτό σας κατ 'ευθείαν στην ξαπλώστρα σας. Η Βλυχάδα προσφέρεται για μαύρισμα- εξπρές, ο Μονόλιθος για οικογενειάρχες, ο Περίβολος για τους κοσμικούς, το Καμάρι και η Περίσσα για τους ανήσυχους, το Ακρωτήρι για τους ξενόγλωσσους και το Κολούμπο για τους φαν του γυμνισμού. Η κοσμοπολίτικη Περίσσα είναι μια παραλία που έχει μήκος 7 χιλιόμετρα στρωμένα με κατάμαυρη άμμο, πεντακάθαρα βαθιά νερά ομπρέλες και ξαπλώστρες, εστιατόρια, beach bars και θαλάσσια σπορ. Θα την βρείτε στη νοτιοανατολική ακτή της Σαντορίνης, 15 χιλιόμετρα από τα Φηρά και θα φτάσετε με δικό σας όχημα ή με τακτική συγκοινωνία. Αγαπημένη επιλογή είναι και ο Περίβολος, που ουσιαστικά αποτελεί προέκταση της Περίσσας. Μαλακή μαύρη άμμος ανακατεμένη με βότσαλα, καλή οργάνωση με ομπρέλες, ξαπλώστρες, όμορφα εστιατόρια και beach bars. Μοναδικής ομορφιάς και η Κόκκινη Παραλία, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου. Κάθετα βράχια από σκουροκόκκινη στερεοποιημένη λάβα, μαύρη και κόκκινη άμμος και σκούρα, μπλε νερά. Θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ μπορείτε να φτάσετε και με καραβάκι από το Ακρωτήρι. Έχετε λοιπόν την επιλογή να διαλέξετε την παραλία που σας αρέσει ανάλογα με τη διάθεση σας ή το χρώμα της. Λευκή άμμος, μαύρη ή κόκκινη, το νησί έχει τη λύση για κάθε γούστο. Μπορείτε επίσης να κάνετε καταδύσεις στις υποθαλάσσιες σπηλιές του ηφαιστείου. Μονάχα ένας λάτρης της κατάδυσης μπορεί να κατανοήσει τη μοναδικότητα της εμπειρίας να γίνεσαι μέρος του υπέροχου αυτού υδάτινου κόσμου. Στη Σαντορίνη αυτό θα το νιώσετε στο πολλαπλάσιο, αφού υπάρχει μια μοναδική ιδιαιτερότητα του βυθού: τα ηφαιστειακά πετρώματα και το δέος από το απύθμενο βάθος της καλντέρας.

9. Η φήμη της
Είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα νησιά του Αιγαίου και γεμάτη μοναδικές εικόνες που κάνουν το φακό να υποκλίνεται στην αξεπέραστη γοητεία τους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εντυπωσιακό από τις απότομες πλαγιές της Καλντέρας που αγκαλιάζουν στοργικά το περίφημο ηφαίστειο στο κέντρο της αλλά και τα όμορφα λευκά σπιτάκια που λάμπουν κάτω από τον ήλιο και μοιάζουν να κρέμονται από τα σκουρόχρωμα γκρεμνά. Αυτός είναι και ο λόγος που η Σαντορίνη θεωρείται ως ο πιο ρομαντικός προορισμός στην Ελλάδα αλλά και ένα μέρος που συχνά επιλέγουν τα ζευγάρια για να κάνουν τον γάμο τους. Αυτό το νησί που φιγουράρει σε κάθε ταξιδιωτικό περιοδικό και ελκύει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσε να μην είναι μια καλλιτεχνική έμπνευση όχι μόνο για φωτογράφους αλλά και για σκηνοθέτες οι οποίοι ψάχνουν έναν μικρό παράδεισο για να πλαισιώσουν τις ταινίες τους. Η απέραντη λοιπόν ομορφιά της Σαντορίνης έχει προσελκύσει αρκετές φορές τον κινηματογράφο και αξιόλογες ταινίες έχουν γυριστεί στα πανέμορφα μέρη της. Η φήμη του νησιού είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο και αυτό την κάνει περισσότερο ελκυστική. Στην Ταϊλάνδη μάλιστα δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πάρκο έκτασης 60 στρεμμάτων και αποτελεί μια μικρογραφία της Σαντορίνης. Σε αυτό το πάρκο κυριαρχεί το γαλάζιο και το λευκό και δημιουργήθηκε από γνωστή εταιρία με ιστορία στον κόσμο της μόδας  για να προσελκύσει τουρίστες να κάνουν ευχάριστα τις αγορές τους και να διασκεδάσουν με άρωμα Ελλάδας. Αναμφισβήτητα λοιπόν η Σαντορίνη είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο διάσημα νησιά της Ελλάδας και δεν είναι τυχαίο ότι η Καλντέρα της Σαντορίνης έχει χαρακτηριστεί, όπως και ολόκληρο το νησί, ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

10. Ταξίδι στην Ιστορία
Το μικροσκοπικό νησί της Σαντορίνης έχει μια απίστευτη σειρά από καλά διατηρημένα απομεινάρια των αρχαίων χρόνων. Από την πόλη του Ακρωτηρίου (4.000 ετών), που θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή στάχτη κατά τη διάρκεια της έκρηξης του 17ου π.Χ. και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις παγκοσμίως και σίγουρα η μεγαλύτερη της Ανατολικής Μεσογείου, έως τον υπέροχο χώρο της Αρχαίας Θήρας, υπάρχει αρκετή ιστορία, που θα σας εντυπωσιάσει. Μια επίσκεψη στο μουσείο Προϊστορικής Θήρας, αλλά και στο αρχαιολογικό είναι σαν μια βουτιά στη μακρά ιστορία του νησιού. Το πρώτο φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι, όπως τα εκμαγεία επίπλων, τα χάλκινα σκεύη και το μοναδικό χρυσό ειδώλιο αιγάγρου. Το αρχαιολογικό μουσείο πάλι, φιλοξενεί συλλογές γλυπτών και επιγραφών από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία του νησιού, όπως η Παναγιά της Μέσα Γωνιάς, το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το ανδρικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με το εκκλησιαστικό λαογραφικό μουσείο. 






Η Σαντορίνη είναι αναμφισβήτητα ένα μέρος μαγικό, που προκαλεί σε όλους τους επισκέπτες έντονη συγκίνηση και ανεξίτηλες αναμνήσεις.



Traveler Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου