Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ταξιδι στο εξωτερικό με μικρό παιδί.10 απλές συμβουλές

Από τον πρώτο καιρό που ξεκίνησα μόνος μου τα ταξίδια έβλεπα σε διάφορες χώρες γονείς να ταξιδεύουν με τα μικρά παιδιά τους. Ενώ να βλέπω κάποιο παιδί ηλικίας 5-6 χρονών και πάνω δε μου έκανε εντύπωση γιατί από αυτή την ηλικία το παιδί θυμάται και καταλαβαίνει πλήρως, για τα μικρότερα μου φαινόταν παράξενο έως και αδιανόητο. Έβλεπα τους γονείς να τρέχουν πίσω από τα παιδιά, άλλα να τα σέρνουν με το καρότσι και μία μικρή κατηγορία όπου το παιδί ήταν δεμένο με τύπου λουράκι όπως τα σκυλάκια. Παιδάκια να φωνάζουν και να κλαίνε, να είναι κουρασμένα, ταλαίπωροι (ή έτσι νόμιζα) γονείς που τα κουβαλούσαν στα χέρια. Τότε έλεγα ότι δε θα τα κάνω αυτά σε μένα και στο παιδί μου.
Όπως λένε όμως, αν δεν μπεις μέσα στο χορό δε μαθαίνεις να χορεύεις. Είχαμε συνηθίσει παλιότερα είτε ως παρέα είτε με την σύντροφό μου να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο συν τα επαγγελματικά ταξίδια συν τα ταξίδια στο εξωτερικό. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον πρώτο χρόνο από τότε που ήρθε το #kitsopaido περιοριστήκαμε – λίγο η ανάγκη, λίγο έως πολύ η δυσκολία στο μυαλό μας, λίγο απ’ όλα λοιπόν. Φέτος τα Χριστούγεννα (2016) όμως το πήραμε απόφαση ότι ήταν καιρός να το τολμήσουμε. Αφενός να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας, αφετέρου γιατί το είχαμε και εμείς ανάγκη. Ακολουθούν ορισμένες απλές συμβουλές που κάναμε εμείς και μας βοήθησαν στην προετοιμασία ώστε το ταξίδι να κυλήσει υποδειγματικά και να το ευχαριστηθούμε όλοι.
http://www.blogtravels.gr/2016/12/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF/
  1. Διάρκεια ταξιδιού: είναι μία από τις αποφάσεις που παίζουν ρόλο και επηρεάζουν αρκετά από τα υπόλοιπα. Τα παιδιά κουράζονται και βαριούνται πιο εύκολα από εμάς. Κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά στα ταξίδια. Ένα πρώτο τεστ είναι τα ταξίδια με αυτοκίνητο, αν και δεν είναι απόλυτο. Το #kitsopaido για παράδειγμα δεν έχει ιδιαίτερο θέμα όταν ταξιδεύουμε οδικώς για ώρες. Από την άλλη, καθώς ήταν η πρώτη φορά που θα μπαίναμε οικογενειακώς σε αεροπλάνο, επιλέξαμε έναν κοντινό προορισμό, τη Ρώμη, όπου το αεροπορικό ταξίδι διαρκεία 2 περίπου ώρες. Φαντάζομαι ότι είναι δύσκολο το πρώτο ταξίδι να είναι κάποιο υπεραντλαντικό όπου η πτήση διαρκεί αρκετές ώρες.
  2. Επιλογή προορισμού: παλιότερα επιλέγαμε τον προορισμό με βάση άλλες παραμέτρους όπως το εάν έχει έντονη ζωή, εάν έχουμε ή δεν έχουμε ξαναπάει κτλ. Τώρα τα κριτήρια διαφοροποιούνται ελαφρώς. Το μέρος θα πρέπει να είναι το κατά δύναμιν φιλικό για μικρά παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει πλατείες, πάρκα ή πεζόδρομους όπου το παιδί θα μπορεί να τρέξει, να περπατήσει και να ξεσκάσει. Εάν είναι συνέχεια περιορισμένο, θα ξεσπάσει. Επιπλέον, ο προορισμός θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμος για το καρότσι ώστε η βόλτα να συνεχίζεται απρόσκοπτα – τόσο στους δρόμους όσο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εάν κουβαλάει κανείς καρότσι ίσως δυσκολευτεί σε σταθμούς μετρό που έχουν μόνο σκάλες – σε πόλεις με παλιότερα μετρό αυτό συμβαίνει, δυστυχώς.
  3. Γνώση προορισμού: άλλο ένα κριτήριο που λάβαμε υπόψη μας για το πρώτο ταξίδι είναι το πόσο γνωρίζαμε την πόλη – προορισμό. Η Ρώμη ήταν αρκετά οικεία για εμάς καθώς έχουμε πάει αρκετές φορές και δεν είχαμε την ανάγκη να τρέχουμε από αξιοθέατο σε αξιοθέατο, όπως κάναμε παλιότερα. Αυτό βοήθησε να είμαστε πιο χαλαροί στις βόλτες και να απολαμβάνουμε την επίσκεψη μαζί με το παιδί και όχι με το άγχος του “να τα δω όλα”. Είναι πραγματικά ωραίο απλώς να περπατάς, να κοιτάς γύρω σου άνετος και χαλαρός και να μην έχεις ιδιαίτερο πρόγραμμα επίσκεψης παρά μόνο ένα γενικό πλάνο. Η αίσθηση της οικειότητας βοηθάει και ψυχολογικά.
  4. Προετοιμασία – διαδικαστικά: καταρχάς το διαβατήριο για το παιδί. Επειδή έως 13 ετών δεν μπορεί το παιδί να βγάλει ταυτότητα, χρειάζεται διαβατήριο. Ευτυχώς η διαδικασία είναι πλέον αρκετά απλή. Πληρώνετε ηλεκτρονικά το παράβολο που αντιστοιχεί, κρατάτε τον αριθμό και βγάζετε φωτογραφίες διαβατηρίου. Επισκέπτεστε το τοπικό αστυνομικό τμήμα (διαβατήρια) και οι δύο γονείς και προχωράτε την διαδικασία. Τα υπόλοιπα χαρτιά τα αναζητούν ηλεκτρονικά στο τμήμα. Ο χρόνος συνήθως που απαιτείται για την έκδοση είναι 3-4 ημέρες. Τα τμήματα διαβατηρίων λειτουργούν ορισμένες ημέρες και απόγευμα, καθώς και Σαββατοκύριακα.
  5. Εισιτήρια – διαμονή: καταρχάς για τα αεροπορικά εισιτήρια έχετε υπόψη σας ότι οι περισσότερες εταιρίες δε χρεώνουν για παιδί κάτω των 2 ετών, ειδικά από τη στιγμή που δεν καταλαμβάνει θέση σε κάθισμα αλλά ταξιδεύει μαζί με έναν από τους γονείς του. Κάποιο μικρό ποσό μπορεί να χρεωθεί για διαχειριστικά έξοδα/ φόρους. Το ίδιο ισχύει και για την διαμονή – πάντα ανάλογα με το κατάλυμα. Στα περισσότερα καταλύματα εάν ζητήσετε κάποια ειδική προετοιμασία για το παιδί συνήθως θα την παρέχουν χωρίς χρέωση. Εμείς ζητήσαμε κάποια φρούτα για το πρωινό του καθώς και αυγό, τα οποία μας τα παρείχαν παρόλο που δεν ήταν κομμάτι του σερβιριζόμενου πρωινού. Εάν χρειάζεστε παιδικό κρεβάτι θα πρέπει να το ζητήσετε.
  6. Αποσκευές: η επιλογή αποσκευών θα πρέπει να γίνει με βάση το πιο ακραίο σενάριο. Αυτό μεταφράζεται στα εξής: το παιδί να κλαίει/ νυστάζει/ κοιμάται στα χέρια ενός από τους γονείς, να βρέχει και είστε στη μέση του πλακόστρωτου δρόμου με ανηφόρα και αυτοκίνητα που να εμποδίζουν την ομαλή μετακίνηση στο πεζοδρόμιο, ενώ μπροστά σας να βρίσκονται αμέτρητες στενές σκάλες. Ο έτερος γονιός, λοιπόν, θα πρέπει να είναι σε θέση να κουβαλάει το καρότσι (εφόσον έχετε αποφασίσει να πάρετε μαζί σας) και τα όποια πράγματα έχετε. Ως εκ τούτου και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, το ιδανικό είναι 2 τσάντες πλάτης (μία για κάθε γονιό), μία τσάντα με τα πρώτης ανάγκης για το παιδί και μία, το πολύ, βαλίτσα με τα πιο βαριά ρούχα κτλ. Εκτός, βέβαια, εάν είστε η θεά Κάλι οπότε τα πράγματα αλλάζουν ανάλογα με τα χέρια που έχετε.
  7. Ρούχα και λοιπά μεταφερόμενα: ξεχάστε τις επιλογές ρούχων και συνόλων που κάνατε και κάναμε παλιότερα. Λίγα, καλά και πρακτικά χρειάζονται. Για ταξίδι 4-5 ημερών δύο παντελόνια είναι αρκετά (ένα που φοράμε και άλλο ένα), μερικές μπλούζες και ένα παλτό. Πάλι κάνουμε εξαίρεση εάν μας έχει καλέσει για τσάι η βασίλισσα. Για το παιδί τα πράγματα αλλάζουν. Μία αλλαξιά για κάθε μέρα συν μία εξτρά, τα φάρμακα έκτακτης ανάγκης, πάνες, μωρομάντιλα και πρόβλεψη φαγητού. Εάν είστε τυχεροί και το παιδί σας τρώει τα πάντα, έχει καλώς. Αλλιώς θα πρέπει να προβλέψετε και αυτό το κομμάτι. Κάποια σνακς πάντα βοηθάνε για έκτακτες περιπτώσεις, ειδικά σε περιοχές όπου δεν μπορείτε να διαβάσετε πλήρως τα συστατικά των προϊόντων. Σε γενικές γραμμές, πάντως, κάτι θα βρεθεί που να σας κάνει, μιας και λόγω παγκοσμιοποίησης πολλές μάρκες προϊόντων είναι κοινές. Όσον αφορά στα παιχνίδια του παιδιού, πολύ λίγα, επιλεγμένα και μικρά ώστε να μεταφέρονται. Χρειάζονται, μην τα ξεχάσετε γιατί θα σας λύσουν τα χέρια σε στιγμές απαλεψιάς.
  8. Ωράριο παιδιού: το πρόγραμμά σας εξαρτάται από το πρόγραμμα ύπνου και φαγητού του παιδιού. Εάν κάτι δε σας βολεύει στο ταξίδι, πρέπει εγκαίρως να κάνετε ενέργειες. Για παράδειγμα, εάν το παιδί ξυπνάει νωρίς, υπολογίστε ότι με την διαφορά ώρας μπορεί να ξυπνάει πολύ πιο νωρίς ή πολύ πιο αργά. Εάν δε θέλετε να συμβεί αυτό και καθώς τα παιδιά προσαρμόζονται πιο αργά σε τέτοιες αλλαγές, μπορείτε να επιχειρήσετε να μεταβάλλετε ελαφρώς το πρόγραμμα του παιδιού εγκαίρως.
  9. Αεροδρόμιο και πτήση: το ιδανικό είναι η πτήση να είναι κοντά στην ώρα που το παιδί κοιμάται. Επειδή όμως αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, δεν μπορείτε να το ρυθμίσετε απόλυτα. Προετοιμαστείτε (βλέπε σημείωση νο8) ανάλογα. Πάντως οι πολύ οικονομικές μεταμεσονύκτιες πτήσεις ενδέχεται να μη βολεύουν, πλέον. Είναι ένα από τα οικογενειακά βάρη λόγω παιδιού. Εναλλακτικά, προετοιμαστείτε για παν ενδεχόμενο γκρίνιας – είναι μέσα στο πρόγραμμα.
  10. Καλή διάθεση – υπομονή: το άλφα και το ωμέγα. Η δική μας διάθεση αντανακλάται στο παιδί και το παιδί μας την επιστρέφει πλουσιοπάροχα. Στο χέρι μας είναι εάν θα είναι καλή ή κακή. Η υπομονή χρειάζεται γιατί, όπως και να το δούμε, η αλλαγή περιβάλλοντος είναι δύσκολη για τους μεγάλους, πόσο μάλλον για ένα νήπιο ή μωρό. Στο κάτω – κάτω το ζητούμενο είναι να περάσουμε όλοι καλά. Ας μην το ξεχνάμε, ειδικά όταν θα προκύψουν οι μικρότερες ή μεγαλύτερες αναποδιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου